Kolostrum yönetimi ve immünoglobulinlerin pasif transferinde başarısızlık.
.
اطلاعات کاربری
درباره ما
خبرنامه
en son içerik آخرین مطالب
لینکستان
دیگر موارد
آمار وب سایت

 

 

Kolostrum yönetimi ve
 
immünoglobulinlerin
 
pasif transferinde başarısızlık.
 
İmmünoglobulinler (Ig) hamilelik sırasında plasentanın yapısını geçemediği için herhangi bir kazanılmış bağışıklık olmadan doğan buzağılar. Sonuç olarak buzağılar, gerekli Ig'yi elde etmek ve böylece bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için yeterli kolostrum alımına ihtiyaç duyar. Yeni doğan buzağılarda IgG'nin yetersiz emilimi, büyüme hızında ve gelecekteki üretken performansta azalmanın yanı sıra hastalıklara yakalanma ve hatta ölüm riskinde artış gibi olumsuz sonuçlara neden olabilir.
 
Kolostrum yönetiminin yeterli olup olmadığını değerlendirmek için bir gösterge, yaşamın 2 ila 7. günleri arasındaki buzağıların kan serum örneklerindeki IgG konsantrasyonudur. IgG değerlerinin 10 mg/mL'nin altında olması pasif bağışıklık transferinde (FPT) başarısızlık olarak kabul edilir. Kolostrumla besleme buzağı yetiştirme programının en önemli aşaması olmasına rağmen, yakın zamanda yayınlanan birkaç çalışma, ticari mandıra çiftliklerinde yüksek FPT oranları göstermektedir.
 
Kanada, Prince Edward Island Üniversitesi'nden araştırmacılar, Nova Scotia ve Newfoundland'de bulunan 30 mandıra çiftliğinden 207 Holstein buzağı ve buzağıda FPT'nin bir değerlendirmesini yaptılar. Yazarlar (Elsohaby ve diğerleri, 2019), hayvanların yaklaşık yarısının (%43,3) IgG FPT gösterdiğini bulmuşlardır. Analiz edilen kolostrum örneklerinin yarısı kalitesiz olduğundan (IgG 50 g/L'nin altında), bu sonuçlar bu çiftliklerde beslenen kolostrumun kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Almanya'da yürütülen ve dört çiftlikteki 227 Holstein buzağıda IgG konsantrasyonlarının değerlendirildiği başka bir çalışma, hayvanların %30'unun FPT gösterdiğini göstermiştir (Costa ve ark., 2019).
 
Kapsamlı üretim sistemlerinde benzer sonuçlar yayınlandı. Yakın tarihli bir çalışma (Abuelo ve diğerleri, 2019), Avustralya'daki 23 süt çiftliğinin 253 buzağısındaki IgG konsantrasyonlarını değerlendirdi ve sürülerde FPT'li buzağıların ortalama yaygınlığının %41,9 olduğunu gösterdi. Yukarıda tartışılan Kanada çalışması gibi, kolostrum örneklerinin yalnızca %47,9'u yeterli IgG konsantrasyonları gösterdi.
 
Kolostrum yönetimini değerlendirmek için yeni doğan buzağılarda pasif bağışıklık transferinin sürekli izlenmesi çiftliklerde rutin bir uygulama olsa da, ABD'deki süt çiftliklerinin yalnızca %6,2'si FPT'yi düzenli olarak izlemektedir (NAHMS, 2014).
 
Sağlanan kolostrumun kalitesine ve miktarına ek olarak, beslenme süresi, uygulama yöntemi (şişe, kova veya özofagus probu), saklama (taze, soğutulmuş veya dondurulmuş) ve kolostrum pastörizasyonu (yoğunluk, süresi) pasif bağışıklık transferindeki başarı ile ilişkilidir.
 
Bu transferi garanti altına almak için doğumdan sonraki ilk 2 saat en az 3 litre, sonraki 4 saat içinde en az 2 litre daha kaliteli kolostrum sağlamak gerekir.
 

Evcil hayvanlarla ilgili bir sorunuz

varsa,resme tıklayın. 

 

برای سوال کردن روی تصویر کلیک فرمایید.

 

 




:: موضوعات مرتبط: büyük bas hayvanlar دامهای بزرگlarge animal , ,
:: بازدید از این مطلب : 381
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
ن : Veteriner arkadaşın دوست دامپزشک شما
ت : 21 / 1 / 1402
.
مطالب مرتبط با این پست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








konular موضوعات
ürünler صفحات
نویسندگان
آرشیو مطالب
مطالب تصادفی
En Çok Görüntülenen Gönderiler مطالب پربازدید
چت باکس
تبادل لینک هوشمند
پشتیبانی